Een Blog van Duurzaamheid in de Kappersbranche 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

'Een duurzame kapper is het nieuw normaal'

In het nieuws: 

 

Deze week uit  ​'Trends and Changes' (De laatste ontwikkelingen op het gebied van lifestyle en design trends).

Steeds meer krijgt duurzaamheid aandacht in/op verschillende platforms, deze week kwam dit artikel voorbij een mooi en positief verhaal over duurzaamheid in de kappersbranche. Werken met natuurlijke, veganistische en milieuvriendelijke producten worden benoemd, impact voor het milieu, navulbare verpakking, energie besparing en alternatieve keuzes voor plastic komen voorbij in het artikel.


Geen groene keuze bij de kapper.

Na weken van onzekerheid zijn kappers weer open. Daar zijn veel mensen blij mee en terecht. Een mooi moment om stil te staan bij duurzaamheid in het kappersvak. Want in veel zaken bieden kappers geen duurzame en groene keuzes aan. Weet jij wat voor impact een bezoekje aan de kapper heeft op het milieu?


Een behandeling met natuurlijke producten

Milieuvriendelijke en dierproefvrije opties worden niet langer als een "rage" gezien en krijgen steeds meer prioriteit van zowel particulieren als kappers zelf. Het is een geweldige kans voor een kapperszaak om op deze groeiende vraag in te spelen, nieuwe klanten aan te trekken en de loyaliteit van bestaande klanten te versterken. Veganistische en milieuvriendelijke opties zijn ook een uitstekende keuze om je persoonlijke levensstijlvoorkeuren te weerspiegelen in de manier waarop je je bedrijf runt. 

Lees hieronder het volledige artikel.


Bron: https://www.trendsandchanges.com/home/een-duurzame-kapper-is-het-nieuwe-normaal

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zo duurzaam zijn de Nederlandse energieleveranciers per: 20 nov 2020


Zoek je eigen leverancier en misschien wordt het tijd voor een meer duurzamere leverancier?

Bron: natuur&milieu.


__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Het Angelsaksisch Neo-liberalistisch model versus duurzaam ondernemen (Rijnland model)


Er is weinig of geen aandacht voor duurzaamheid in de kappersbranche, de belangrijkste oorzaak ligt wellicht aan het economisch systeem van de bedrijfsvoering in de meeste kapsalons, omzet en winst staan centraal, medewerkers worden gezien als een kostenpost in plaats van kostbaar bezit!


In dit systeem is geen oog hebben voor het milieu, werkplezier, duurzaamheid in de onderneming, biodiversiteit en medewerkers als grote kostenpost zien, met andere woorden geld is de enige maatstaf voor dit type bedrijf, ook wel het neoliberalisme systeem denken genoemd. Dit systeem is achterhaald en niet meer toe te passen anno 2020'


Duurzaam ondernemen is het nieuwe economisch model en is niet meer weg te denken. Consumenten worden kritischer en mondiger kiezen steeds meer voor duurzame producten, gezonde lifestyle, krijgen steeds meer een andere kijk op dierenwelzijn, zijn trots om cliënt te zijn bij een duurzame kapper en praten daar graag over. Duurzaam produceren en duurzame producten zijn inmiddels vast onderdeel geworden van het economisch verkeer en de laatste en persoonlijk motivatie, op wat voor een manier wil ik mijn geld verdienen, na mij de zondvloed of je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.   


Bron: Rijnlands VS Angelsaksisch organiseren - Jaap Peters.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Frieda kreeg twee keer een allergische reactie bij het verven van haar haren en wenkbrauwen.

Bron en foto rtl.nl 

Allergietest

Je haarverven en/of blonderen?.... dan werk je mee aan de opwarming van de Aarde!

19 nov 2020

Ja, je leest het goed.....het verven van je haren of nog veel erger het lichter verven, blonderen/bleken van je haren en de bijbehorende nabehandelingen (haarverzorgingsproducten en droog methodes) werk je mee aan de opwarming van de Aarde en zal door deze vervuilende haarbehandelingen alleen maar doen toenemen!

Dit alles zal de opwarming van de Aarde/klimaatverandering alleen maar verder doen toenemen. 


En hoe dan wel?, nou het produceren van deze synthese verfstoffen, blondeerpoeders en de bijbehorende waterstofperoxides (6%, 9%, 12% en zelfs 18%), haarverzorgingsproducten, (conditioner, haarkuren, styling en sprays) worden via een chemische processen vervaardigd, gepaard gaande met enorme energieverbruik (CO2 uitstoot, grote hoeveelheden schoon drinkwater(misbruik) en vervuilende waterlozing).


Ter afsluiting van het verfgebeuren worden er een aantal synthetische haarverzorging producten gebruikt (water, shampoo, conditioner en eventueel masker etc.) idem vervaardigd door chemische processen met de enorme energieverbruik (CO2 uitstoot, grote hoeveelheden schoon drinkwater, veel water(misbruik), vervuilende waterlozing, waaronder microplastics/vezels) bij het uitspoelen van de verfstoffen, shampoo en eventueel haarkuren etc.


En eventueel ter afsluiting van de totale behandeling drogen met een föhn/krultang of

droogkap/krulset (energie = CO2 uitstoot), inclusief eventuele gebruikte haarverzorging producten, styling en spray. (energie = CO2 uitstoot, water misbruik en vervuilende waterlozing)


Tijdens het verfgebeuren zullen er wegwerphandschoenen en een wegwerpmondkapje gebruikt dienen te worden, deze worden echter ook ook via chemische processen vervaardigd (energie = CO2 uitstoot, watermisbruik en vervuilende waterlozing). Meestal worden de verpakkingen van bovenstaande gebruikte producten (mits papier/karton) in de grijze container gegooid deze komen meestal niet voor recycling in aanmerking en komen uiteindelijk in de verbrandingsovens terecht met al resultaat (CO2 uitstoot en milieu/luchtvervuiling).


Nevenschades: gezondheid, stoppen met kappersvak (arbeidsongeschikt), beschadiging hoofdhuid consument (schadeclaims).

Bij het aanmaken van de verf en het aanbrengen van de verf op de haren komen er sterke concentraties stoffen vrij (al of niet giftig) die de kapper(ster) en de consument inademen. Hierbij dienen de kapper(ster) noodzakelijkerwijs handschoenen en een mondkapje te gebruiken ter bescherming van de handen en de luchtwegen van de kapper(ster), tevens zal er regelmatig, tijdens de inwerkingsperiode, de hoofdhuid van de consument gecontroleerd dienen te worden op o.a. brandwonden en zeker bij sterk oplichtende kleuringen en het blonderen.


Kappers worden blootgesteld aan chemische behandelingen waarbij er regelmatig het zgn. kapperseczeem de kop op steekt wat soms lijdt tot afscheid nemen van het kappersvak en/of nog erger arbeidsongeschiktheid worden, daarbij is de permanentvloeistof vaak de grootste boosdoener.

Inademen door de kappers van de chemische stoffen (haarverf, permanentvloeistof en waterstofperoxide) kan ook leiden tot ziekteverschijnselen.


!! Wat toch nog vaak vergeten wordt dat er circa 24 uur voor aanvang van de behandeling een allergietest dient worden uitgevoerd om zeker te weten dat de consument niet allergisch is voor een verfbehandeling, ter voorzorg van hele nare gevolgen.


Zo als je net hierboven kon lezen en zien is wat voor impact één verfbehandeling op Moeder Aarde heeft (CO2 uitstoot, schoondrink watermisbruik, vervuilend waterlozing en milieu/luchtvervuiling) en over een aantal weken herhaald deze cyclus zich weer. En dan hebben we het nog maar over één enkel persoon in Nederland, laat staan in Europa of Wereldwijd?


Dat we deze behandeling nog durven aan te bieden aan de consument, dit willens en wetens om haar en hoofdhuid beschadigingen is echt schaamteloos te noemen, ook al vraagt de consument zelf naar deze behandeling dan is het advies van de professional, 'nee sorry, dat doen we hier niet bij ons in de salon'.


Bron:duurzaamkapper.nl       

Duurzaamheid in de Kappersbranche


Achterweg 64, 9725BP, Groningen, 06-10985571

[email protected]


@2020 Duurzaamheid in de Kappersbranche

Copyright, Pieter Patje, 16-01-2020